czwartek, 25 października 2012

Hot Tamale! Hot, hot tamale...

Hej, Misiaki!

     Pomyślałam, że z chwilowego braku możliwości rozpisywania się o lakierach podejmę wątek maseczkowy. Tym bardziej, że Angel jakiś czas temu podesłała mi kolejną :) Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie nawilżająca maseczka z aloesem firmy Balea.



Tradycyjnie zacznę od mojej rozpiski:

Dostępność: 
Ciężko powiedzieć: południe Polski? Niemcy? Internet? W każdym razie nie jest to produkt ogólnodostępny.

Cena: 
0,45€

Pojemność: 
Opakowanie składa się z dwóch połączonych saszetek po 8ml każda. Taki zestaw wystarczył mi na 8 aplikacji.




Trwałość:
 Data na opakowaniu

Konsystencja:
Biały, treściwy krem.

Zapach:
Przyjemny, świeży, nasuwa mi skojarzenie z męską woda po goleniu.




Aplikacja i działanie:

     Maseczkę nanosimy tradycyjnie - rozprowadzając równomierną warstwą na twarzy. Następnie producent zaleca pozostawić ją na około 10-15 minut, po czym zetrzeć nadmiar z powierzchni skóry. Zetrzeć, nie zmywać.

     A ja zmywałam i już Wam mówię dlaczego.

     Maseczka zawiera w swoim składzie kwasy, które zaczynają działać na naszą skórę krótko po nałożeniu. W moim przypadku owocowało to efektem pomidora. Moja cera każdorazowo przybierała odcień strażackiej czerwieni, robiła się gorąca i stan ten utrzymywał się przez kilkadziesiąt minut. Z tego właśnie powodu dla spokoju ducha każdorazowo po starciu resztek maski z twarzy, przemywałam cerę płynem micelarnym. 
     Do masek tego typu podchodzę z dużą ostrożnością, ponieważ obawiam się reakcji mojej skóry na te wszystkie substancje. W przypadku Balei efekt był całkiem przyzwoity. Moja skóra po zmyciu maski była miękka, wygładzona i w miarę nawilżona. Efektu WOW nie było, nie mniej jednak nie odnotowałam też żadnych skutków ubocznych czy podrażnień.
     Niewątpliwym minusem jest rumień i uczucie gorąca na twarzy - nie jestem pewna czy to aby nie dyskwalifikuje tej maski w przypadku użytkowniczek o cerach naczynkowych, albo trądzikowych. Z tego samego powodu odradzam jej stosowanie kiedy szykujecie się na jakieś ważne wyjście czy spotkanie, ponieważ po zmyciu maski musicie dodać sobie mniej-więcej godzinny margines czasowy potrzebny na uspokojenie i ukojenie skóry.


Skład:

Aqua – woda

Aloe Barbadensis (Leaf Juice) Gel - wyciąg z liści aloesu. Nawilża i koi skórę. Utrzymuje wilgotność, działa przeciwzapalnie, łagodząco, posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne. Pobudza regenerację naskórka i ziarnowanie tkanki łącznej właściwej. Stosuje się go w pielęgnacji cery suchej, dojrzałej jak i trądzikowej. Nawilża skórę wnikając w jej głębsze warstwy.

Glycerin – humektanty/środki rozpuszczające. Pochodzenie różne (także petrochemiczne), zatrzymuje wodę w skórze, nawilża, daje wrażenie miękkiej skóry.

Ethylhexyl Isononanoate -Bardzo suchy emolient. Polecany do stosowania w kosmetykach, które po wmasowaniu mają pozostawić skórę suchą.

Sorbitol - Alkohol heksahydroksylowy o wzorze C6H14O6, otrzymywany z glukozy. Substancja hydrofilowa dobrze rozpuszczalna w wodzie. Jest bardzo higroskopijna - absorbuje i wiąże wodę z otoczenia. Substancja o słodkim smaku, stosowana również w żywności. Sorbitol pierwszy raz został znaleziony w dojrzałych owocach jarzębiny Pyrus aucuparia. Substancja hydrofilowa, nawilżająca. Wiąże wodę na powierzchni naskórka, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Sorbitol posiada słodki smak, dlatego stosowany jest w produktach do higieny jamy ustnej w celu polepszenia smaku. Humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku. W przypadku kosmetyków ciekłych zapoboega krystalizacji przy ujściu z butelki. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku - zwiększa kleistość preparatów. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku.

Butylene Glycol - Glikol butylenowy - Butanodiol należy do alkoholi zawierających dwie grupy hydroksylowe. Hydrofilowa substancja, odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie skóry i włosów, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza, skórę i włosy. Pełni rolę promotora przenikania, dzięki czemu ułatwia penetrację innych substancji w głąb skóry. Humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki. Rozpuszczalnik dla innych substancji zawartych w kosmetykach, np. wyciągów roślinnych dodawanych do toników. Ponadto pełni rolę modyfikatora reologii, czyli wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując spadek lepkości preparatów.

Cetearyl Alcohol  - kat. emulgatory/emolienty/regulatory lepkości. Biała, woskowata substancja nadająca skórze miękkość i gładkość, natłuszcza.

Glyceryl Stereate Citrate - to emulgator pochodzenia roślinnego (naturalnego)
o jakości spożywczej,  wielowartościowy alkohol estryfikowany z kwasu cytrynowego oraz roślinnego kwasu stearynowego. Stosowany jest także jako środek zapachowy oraz środek zmiękczający skórę, pomaga włosom i skórze zachować odpowiedni poziom nawilżenia. Pełni także funkcję stabilizatora.

Simmondsia Chinensis Seed Oil - olej z jojoby. Właściwie to jest to ciekły wosk a nie olej. Dla każdego typu skóry. Bardzo dobrze się wchłania, nie klei się, pozostawia delikatny, woskowy film. Posiada właściwości ochronne, działa na skórę odżywczo, wygładzająco, reguluje jej wilgotność. Polecany szczególnie przy skórze z zapaleniem, łupieżu, poparzeniach słonecznych i trądziku. Może być stosowany jako czysty.

Decyl Oleate (Oleinian decylu) - Ciecz. Substancja stosowana w kremach, sztyftach, olejkach oraz jako dodatek do kosmetyków myjących. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Plastyfikator sztyftu - nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku - ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Butyrospermum Parkii Butter  - masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza
i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej. Masło shea stosowane jest zarówno jako składnik aktywny, jak i tłuszcz bazowy.

Glyceryl Stearate - stosowany w kosmetykach jako zmiękczacz. Nie działa szkodliwie, ale u osób wrażliwych może wywołać podrażnienie.

Mel – miód i mleczko pszczele (INCI Propolis) – podobnie jak wosk pszczeli, mogą wywoływać reakcje uczuleniowe u osób z alergiami na pyłki roślinne. Poza własnościami nawilżającymi oba te składniki mają działanie łagodzące. Miód dodatkowo działa też bakteriobójczo. Natomiast mleczko pszczele jest raczej nietrwałym i drogim składnikiem, wymagającym silnych konserwantów. Zarówno miód, jak i mleczko pszczele nie wchodzą w skład NMF, zawierają jednak wiele jego składników (głównie cukry).

Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów.

Sodium Lactate - Hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Nawilża i wygładza.

Sodium PCA sól kwasu pirylidynowego. NaPCA. Jest to bardzo silny humektant, jednak ze względu na wysokie koszty produkcji stosunkowo rzadko używany.

Xanthan Gum -  guma ksantanowa – stabilizuje emulsje, zagęszcza kosmetyk, posiada właściwości żelujące. Otrzymywana metodami biotechnologicznymi przy udziale bakterii. Jest dobrze tolerowana przez skórę.

Carbomer - polimer kwasu akrylowego, hydrofilowy składnik konsystencjotwórczy, reguluje lepkość kosmetyku, tworzy film na skórze.

Perfum – substancja zapachowa

Potassium Sorbate** - konserwant dopuszczony przez EcoCert. Sól potasowa kwasu sorbowego, hamuje rozwój pleśni i drożdży.
Ethylhexylglycerin - konserwant pochodzenia naturalnego, dodatkowo jest humektantem (działa nawilżająco).

Alcohol - posiada działanie drażniące, w kremie jest minimalna jego zawartość, jest niewyczuwalny dla skóry.

Sodium Hydroxide - wodorotlenek sodowy, regulator pH.

Caprylic/Capric Triglyceride -  mieszanina roślinnych kwasów tłuszczowych, zawierająca w sobie najlepsze własności oleju kokosowego i palmowego, które są zestryfikowane z gliceryną. Olej ten polecany jest do skóry wrażliwej, skłonnej do przesuszania. Substancja natłuszczająca, wygładzająca, zapewniająca prawidłową ochronę. Sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. Lipid ten posiada właściwości konserwujące.

Linalool - składnik kompozycji zapachowej (woń konwaliowa).

Sodium Benzoate** - Eco konserwant - w formie proszku, otrzymywany
w procesie fermentacji z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (GMO-free),
nie zawiera glutenowego białka (gluten-free). Eco Konserwant proszek jest certyfikowany i akceptowany przez: NaTrue, ECOCERT i Soil Associacion.

Fructose – fruktoza, cukier.

Glycine - olej sojowy, tani w pozyskiwaniu, łagodny. Stosowany w kosmetyce jako olej bazowy.

Limonene** - składnik kompozycji zapachowej. Zapach skórki cytrynowej. Wyciąg z naturalnych olejków eterycznych.

Ascorbyl Palmitate – substancja czynna - lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu.

Inositol – kwas fitowy - inositole mają zastosowanie w dermatologii. Depigmentacja, zapobieganie odkładaniu wapnia w organizmie i przedwczesnemu starzeniu, działanie przeciwzapalne i rozszerzające naczynia, wzmacniające perfuzję czyli dostarczanie tlenu i składników odżywczych do komórek.
Kwas fitowy jest chelatorem żelaza i miedzi a potencjalnie uranu, plutonu stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie. Chelatując jony miedzi zakłócają proces tyrozynazy a miedź jest niezbędna do powstania melaniny natomiast chelatując żelazo zapobiegają przedwczesnemu starzeniu - wolne jony żelaza (miedzi także) są źródłem toksycznych rodników hydroksylowych.

Lactic Acid - kwas alfahydroksylowy (AHA) kwas mlekowy, substancja złuszczająca, antybakteryjna, przeciwstarzeniowa. Odpowiada za odpowiednie nawilżenie naskórka. Silne działanie nawilżające. Poprawia strukturę i koloryt skóry. Wpływa na produkcję kolagenu, spłyca drobne zmarszczki. Odblokowuje pory, łagodzi przebarwienia.

Niacinamide – Wit B3 - Niacynamid to trwała forma wit. B3, która nie ulega rozkładowi w formułach kosmetycznych, jest łatwo przyswajana przez skórę i dobrze tolerowana.
- Stymuluje produkcję składników lipidowych skóry (głównie ceramidów) oraz prekursorów składników odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniego nawodnienia skóry (keratyny, inwolukryny, filagryny), dzięki czemu widocznie poprawia barierę lipidową naskórka, skóra staje się bardziej odporna na czynniki zewnętrzne i lepiej nawilżona.
- Zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).
- Działa przeciwzmarszczkowo, spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe, wygładza i widocznie poprawia strukturę i koloryt skóry; w badaniach niacynamid w stężeniu 5%, po 12 tygodniach stosowania znacznie poprawiał stan dojrzałej skóry.
- Pośrednio wpływa na produkcję kolagenu oraz stymuluje syntezę kwasu hialuronowego w skórze, dzięki czemu poprawia jędrność i napięcie skóry.
- Jest składnikiem wspomagającym walkę z przebarwieniami skóry, działa na zasadzie hamowania migracji pigmentu z melanocytów i tym samym zapobiega tworzeniu widocznych przebarwień; wspomaga działanie innych składników rozjaśniajacych np. działa skutecznie w komplecie z glukozaminą.
- Hamuje zażółcenie i ziemisty koloryt skóry pojawiający się z wiekiem, spowodowany procesami glikacji, czyli utlenianiem protein skóry. Niacynamid posiada działanie antyglikacyjne.
- Stymuluje naprawę zniszczeń komórek skóry powodowanych promieniowaniem UV oraz pełni funkcję antyoksydanta i działa immunostymulująco.
- Wspomaga działanie produktów z filtrami UV.
- Działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu i regeneracji skóry.
- Zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne np. detergenty, dzięki czemu skóra rzadziej ulega podrażnieniu.

Urea - Mocznik zastosowany w stężeniu poniżej 10% pełni funkcję składnika nawilżającego, zmiękczającego oraz zwiększającego przenikanie składników aktywnych w głąb skóry.
Mocznik zastosowany w stężeniach powyżej 10% działa złuszczająco, reguluje rogowacenie naskórka, zmiękcza skórę oraz zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu ułatwia wnikanie składników aktywnych w głębsze warstwy skóry.

Butylphenyl Methylpropional - składnik kompozycji zapachowej.

Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

Ascorbic Acid  - antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Działanie przeciwrodnikowe (przeciwutleniające) w skórze obserwuje się przede wszystkim w układach wodnych i na granicy faz pomiędzy wodą i lipidami. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.

16 komentarzy:

  1. Mam ją w szafce i tak zwlekam z jej użyciem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbować warto ot tak żeby się przekonac co i jak ;)

      Usuń
  2. Ja dziś muszę się zmaseczkować.
    Baleowskich w ogóle nie znam niestety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam tylko tę jedną. Z resztą z tego co wiem w naszej okolicy Balea jest niedostępna :/

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. No właśnie obawiam się, że u Ciebie mógłby rozpętać na skórze małe piekiełko :(

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. O, dzięki, już uzupełniam informacje :)))

      Usuń
  5. No ciekawa, ale faktycznie takie działanie rozgrzewające nie zbyt odpowiednie, jeśli nie wcale, dla mojej cery, mam kilka naczynek, i mogła by spotęgować ich widoczność, chyba... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prawdopodobne. Sama mam cerę mieszaną, czasem coś mi na niej wyskoczy, ale zasadniczo nie mam problemów skórnych czy naczynkowych, a i tak dopiero bitą godzinę po użyciu maski rumień puszczał definitywnie. Twarz wyglądała jakbym leżała plackiem na plaży kilka godzin w pełnym słońcu - raczek.

      Usuń
  6. Potrzebuję dobrej maseczki nawilżającej, ale takiej które ukoi skórę, a nie zaczerwieni :)
    pozdrawiam
    M

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam alergię na aloes, więc odpada mi poszukiwanie. Ostatnio zaopatrzyłam się w kilkanaście różnych maseczek i testuję powoli. Na razie dociera do mnie, ze bardziej służą mi odżywcze i nawilżające, niż liftingujące i przeciwzmarszczkowe. Hmmm... Jestem podniesiona na duchu. ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja póki co mam najlepsze doświadczenia z maseczkami na bazie glinki. Te lubię zdecydowanie najbardziej.

      Usuń
  8. I like tamale hot, hot ;D

    Ja bym mogła spróbować czegoś z Balei, ale może nie tej maseczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałaś ten filmik??? :D Ta maseczka jest całkiem ok, ale w sumie najbardziej lubię te które sa najmniej "kłopotliwe", czyli takie które nakładam, ścieram i jest pięknie :)

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze - współtworzycie klimat tego miejsca.
Jednocześnie proszę, nie reklamujcie swoich blogów w komentarzach. Chcecie, żebym Was odwiedziła - bywajcie, komentujcie, bądźcie kreatywni.

Reklamy, linki do blogów, nachalne zaproszenia, czy inne formy autopromocji będą usuwane. Szanujmy się.