wtorek, 10 grudnia 2013

Zakazany owoc: Fruttini Cranberry Choc

Hej Misiaki!

     O kosmetykach Fruttini już Wam kilka razy wspominałam. Między innymi pisałam, jak to w przeszłości polowałam na półlitrowe pudełeczka pachnącego nieziemsko miodem lub kokosem balsamu oraz jak później żałowałam, że produkt ten nagle zniknął ze sklepowych półek. Pisałam też, że stosunkowo niedawno z radością odkryłam, że masła i balsamy Fruttini wróciły z zaświatów do drogerii Natura (KLIK) i Hebe (KLIK).

     Właśnie w trakcie jednej z wizyt w Hebe weszłam w posiadanie bohatera dzisiejszego wpisu, masła o zapachu żurawin w czekoladzie. Dlaczego "zakazany owoc"? Dlatego, że zapach tego masła - podobnie zresztą jak wszystkich produktów Fruttini - wodzi na pokuszenie i zniewala zmysły.




Dostępność: 
Słaba. Drogerie Natura, Hebe, sklepy internetowe. 

Cena: 
Tę konkretną sztukę nabyłam za... 16,99zł. Prawdziwa okazja, zważywszy że...

Pojemność: 
...to aż 500ml

Trwałość:
12 miesięcy od otwarcia.


 

Opakowanie:
     Plastikowe, zakręcane pudełeczko. Solidne, choć bez bajerów. Kolorystyka różni się w zależności od wybranego wariantu zapachowego. Tutaj jest ciemnobrązowe, wzbogacone czerwonymi elementami, jak przystało na czekoladę z żurawiną.
     Duży plus za membranę oddzielającą masło od wścibskich łap! Dzięki temu mam pewność, że żadna menda (wybaczcie sformułowanie, ale nie mam lepszego określenia na kogoś kto ładuje brudne łapska do kosmetyku żeby go "sprawdzić", po czym odstawia na miejsce, by ostatecznie kupić zamknięty, niezmacany egzemplarz) nie maczała w nim swoich kłączy.




Konsystencja:
     Bardzo gęsta i zbita. Poprzednie opisywane przeze mnie masło miało dużo lżejszą konsystencję, której bliżej było do klasycznego balsamu. W tym przypadku mamy do czynienia z niemal litą masą, którą najpierw trzeba ogrzać w dłoniach, by móc rozprowadzić ja na ciele. Nie stanowi to jednak problemu, ponieważ produkt w kontakcie z ciepłymi dłońmi bardzo szybko "topnieje".





Zapach:
     Bardzo intensywny. Bardzo! Słodki, ale złamany owocową nutą. Moim zdaniem bardzo dobrze oddaje nazwę.  Jest to jeden z tych zapachów, które albo się pokocha, albo znienawidzi. Mnie uwiódł od pierwszej chwili. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że dla wielu osób na dłuższą metę może okazać się męczący. Polecam zatem bardzo poważnie zastanowić się przed zakupem, ponieważ nie tylko będzie Wam towarzyszył podczas aplikacji, ale pozostanie z Wami na długie, długie godziny. Jeśli macie w zwyczaju wcierać balsam w ciało po wieczornej kąpieli/prysznicu, wówczas możecie być pewni, że poczujecie go również po przebudzeniu, a nawet kilka godzin później, w ciągu dnia.

Aplikacja i działanie:
     Jak wspomniałam, produkt jest dość zbity zatem trzeba najpierw rozetrzeć go w dłoniach, by ogrzał się do temperatury ciała i dopiero wtedy wcierać w skórę. Masło nie smuży, nie zmienia barwy ani zapachu w trakcie aplikacji, ani w miarę upływu czasu. Rozprowadza się równo, jednak nie wchłania się w zupełności - pozostawia na skórze pewien film, zapewniając jej ochronę i wysoki stopień nawilżenia. Jest bardzo treściwe i przez niektóre osoby może zostać odebrane jako zbyt ciężkie. Stosowane regularnie świetnie odżywia i uelastycznia ciało. To jeden z lepiej nawilżających i odżywczych produktów, których używałam w ostatnich miesiącach.
     Myślę, że sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy towarzyszą nam zimowe chłody, z uwagi na swoje właściwości otulające i kojące skórę.




Skład:


Aqua - woda, rozpuszczalnik.

Butyrospermum Parkii Butter Extract - masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza
i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej. Masło shea stosowane jest zarówno jako składnik aktywny, jak i tłuszcz bazowy.

Theobroma Cacao Seed Butter - masło kakaowe. Jest to twardy wosk, pozostawiający na powierzchni skóry aksamitny film. Stosowany głównie ze względu na konsystencję
i czekoladowy zapach. Nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała. Masło kakaowe jest też powszechnie stosowane w produkcji mydeł.

Glycerin - Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną
do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

Cetearyl Alcohol  - kat. emulgatory/emolienty/regulatory lepkości. Biała, woskowata substancja nadająca skórze miękkość i gładkość, natłuszcza.

Glyceryl Stearate - stosowany w kosmetykach jako zmiękczacz. Nie działa szkodliwie, ale u osób wrażliwych może wywołać podrażnienie.

Pentaerythrityl Distearate - PEG-150 (glikol polietylenowy) - emolient, środek zmiękczajacy. Substancja powierzchniowo czynna. Odporna na wodę, zawiera jony wapnia i magnezu.

Sodium Polyacrylate - emulgator polimerowy o właściwościach stabilizujących, zagęszczających i emulgujących, stosowany w emulsjach przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Brak możliwości pozyskania z natury.

Dimethicone – syntetyczny emolietn odpowiadający za wygładzenie skóry bądź włosów, silikon. Może zatykać pory (działanie komedogenne). Powoduje podrażnienie skóry. Zaostrza objawy trądziku.

Phenoxyethanol - jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały,
że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

Parfum - substancja zapachowa.

Panthenol - Nawilża, działa przeciwzapalnie, jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), substancji bardzo szeroko rozpowszechnionej
w przyrodzie, obecnej w każdej żywej tkance. Pantenol może występować w postaci dwóch odmian (izomerów) określanych literami D- i L-. Tylko jedna z nich (D-pantenol) wykazuje aktywność biologiczną, izomer L- jest nieczynny i nie ulega przekształceniu w witaminę B5.
Ma silne własności higroskopijne. Pantenol należy do silnie działających stymulatorów wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi.

Sodium Stearoyl Glutamate - emulgator naturalnego pochodzenia, stosowany
w emulsjach typu olej w wodzie. Substancja odżywiajaca skórę.

Niacinamide – Wit B3 - Niacynamid to trwała forma wit. B3, która nie ulega rozkładowi w formułach kosmetycznych, jest łatwo przyswajana przez skórę i dobrze tolerowana.
- Stymuluje produkcję składników lipidowych skóry (głównie ceramidów) oraz prekursorów składników odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniego nawodnienia skóry (keratyny, inwolukryny, filagryny), dzięki czemu widocznie poprawia barierę lipidową naskórka, skóra staje się bardziej odporna na czynniki zewnętrzne i lepiej nawilżona.
- Zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).
- Działa przeciwzmarszczkowo, spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe, wygładza i widocznie poprawia strukturę i koloryt skóry; w badaniach niacynamid w stężeniu 5%, po 12 tygodniach stosowania znacznie poprawiał stan dojrzałej skóry.
- Pośrednio wpływa na produkcję kolagenu oraz stymuluje syntezę kwasu hialuronowego w skórze, dzięki czemu poprawia jędrność i napięcie skóry.
- Jest składnikiem wspomagającym walkę z przebarwieniami skóry, działa na zasadzie hamowania migracji pigmentu z melanocytów i tym samym zapobiega tworzeniu widocznych przebarwień; wspomaga działanie innych składników rozjaśniajacych np. działa skutecznie w komplecie z glukozaminą.
- Hamuje zażółcenie i ziemisty koloryt skóry pojawiający się z wiekiem, spowodowany procesami glikacji, czyli utlenianiem protein skóry. Niacynamid posiada działanie antyglikacyjne.
- Stymuluje naprawę zniszczeń komórek skóry powodowanych promieniowaniem UV oraz pełni funkcję antyoksydanta i działa immunostymulująco.
- Wspomaga działanie produktów z filtrami UV.
- Działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu i regeneracji skóry.
- Zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne np. detergenty, dzięki czemu skóra rzadziej ulega podrażnieniu.
- Wykazuje działanie antytrądzikowe; w badaniach niacynamid w stężeniu 4% działał porównywalnie z antybiotykiem klindamycyną 1% u pacjentów z łagodną formą trądziku.
- Polecany jako składnik pomocny przy trądziku różowatym, atopowym zapaleniu skóry i łuszczycy, zmniejsza podrażnienie, zaczerwienienie, poprawia barierę ochronną skóry.
- Zmniejsza nadmierną produkcję sebum oraz redukuje wielkość porów skóry, jest odpowiedni także dla cery tłustej; w badaniach niacynamid w stężeniu 2% redukował wydzielanie łoju po 6 tygodniach stosowania.

Tocopheryl Acetate – substancja aktywna, antyoksydant. Syntetyczna witamina E. Zwalcza wolne rodniki, wygładza zmarszczki, sprawia, że skóra jest elastyczna i dobrze nawilżona. Dla każdego typu skóry, ze wskazaniem dla cer dojrzałych i uszkodzonych słońcem. Działa hamująco na zapalenia i leczniczo, ale nieco mniej, niż czysta witamina E.

Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

Caramel (color) – barwnik

Xanthan Gum -  guma ksantanowa – stabilizuje emulsje, zagęszcza kosmetyk, posiada właściwości żelujące. Otrzymywana metodami biotechnologicznymi przy udziale bakterii. Jest dobrze tolerowana przez skórę.

Decylene Glycol – 1,2 - Decanediol. Sklasyfikowany jako emolient i substancja kondycjonująca skórę.

Alcohol -  konserwant, otrzymywany z roślin, np. z buraków cukrowych; naturalny składnik wielu ekstraktów, działa dezynfekująco.

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit Extract (Ekstrakt z Owoców Żurawiny) - Zwalcza wolne rodniki, regeneruje wzmacnia, dostarcza witamin, działa antybakteryjnie, nawilża, reguluje pH, spowalnia proces starzenia się skóry oraz działa liftingująco.

Denatonium Benzoate (Benzoesan denatonium) - Najbardziej gorzka substancja na świecie. Stosowana jako skażalnik alkoholu (wskazany w spisie Ministerstwa Rolnictwa); utrudnia przypadkowe spożycie przez ludzi, a zwłaszcza przez dzieci – już niewielka dawka bitrexu praktycznie uniemożliwia jego spożycie , przy czym nie stanowi on zagrożenia dla życia lub zdrowia (zagrożenie dla życia pojawia się powyżej spożycia 30 g czystej substancji). Bitrex jest obowiązkowo dodawany do roztworów glikolu etylenowego (rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia).
Używany w produktach chemii samochodowej, chemii gospodarczej, płynach kosmetycznych (szampony do włosów, mydła w płynie , żele do kąpieli, zmywacze do paznokci i.t.p.), uniemożliwia ich spożycie (szczególnie przez dzieci). Oferowany produkt zyskuje wtedy dodatkowy walor bezpieczeństwa. Gorzki lakier lub płyn do paznokci pomaga oduczyć dzieci od nawyku obgryzania paznokci.
Na smak bitrexu reagują też psy i koty, stąd jego zastosowanie do produkcji środków przeciwdziałających wygryzaniu skóry i sierści, wylizywaniu i drapaniu ranek . Dodatek bitrexu do środków zwalczających myszy i szczury zabezpiecza koty i psy przed przypadkowym zatruciem. Zniechęcający smak bitrexu ma zastosowanie również w preparatach stosowanych w jeździectwie – chroni konie przed wygryzaniem grzyw,ogonów i bandaży, a właścicieli przed niszczeniem przez zwierzeta sprzętu – uzd i derek i.t.p.

Theobroma Cacao Butter - masło kakaowe. Jest to twardy wosk, pozostawiający na powierzchni skóry aksamitny film. Stosowany głównie ze względu na konsystencję
i czekoladowy zapach. Nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała. Masło kakaowe jest też powszechnie stosowane w produkcji mydeł.

Benzyl Alcohol - konserwant. Pochodzenia chemicznego. Syntetyczny alkohol otrzymywany z ropy naftowej lub smoły węglowej. Najprostszy alkohol aromatyczny, występujący w postaci bezbarwnej, przejrzystej, oleistej cieczy, słabo rozpuszczalnej w wodzie. Substancja o lekko słodkawym, delikatnym, migdałowym zapachu. Składnik stosowany najczęściej jako rozpuszczalnik lub zmywacz do farb i lakierów, jego estry używane są w perfumerii do kompozycji zapachowych.
Środek o działaniu lekko znieczulającym, w wysokich dawkach może podrażniać skórę.

Benzyl Salicylate - substancja występuje w postaci bezbarwnej do jasnożółtej cieczy o balsamicznym, słodkim, kwiatowym zapachu. W kosmetykach stosowana jako substancja zapachowa lub środek absorbujący promienie słoneczne (UVB), składnik
o działaniu lekko znieczulającym.

Cl 16035 (red 40) – barwnik

Coumarin - Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym
Może także być stosowana w żywności.

 

Czy kupię ponownie:
Patrząc przez pryzmat minionych lat i ilości zużytych opakowań, jestem niemal pewna, że w którymś momencie wrócę do tych kosmetyków.  W większości przypadków sprawdzały się u mnie, a że mam słabość do pięknie pachnących mazideł... Zdecydowanie uważam, że warte są wypróbowania, zwłaszcza jeśli szukacie kosmetyku, który łączy pielęgnację z nietuzinkowym zapachem. Skład również jest dość przyzwoity, biorąc pod uwagę to, że mamy do czynienia z produktem drogeryjnym.



Pozdrawiam serdecznie,
Kat :*

30 komentarzy:

  1. Fruttini? Oni chyba mieli masło wiśniowe, na które wiecznie się czaiłam i w końcu nie kupiłam, dobrze więc że wrócili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mają wiśniowo-waniliowe masło. Pisałam o nim kilka miesięcy temu. To właśnie był produkt, który mnie nieco rozczarował ;) Ale generalnie ciesze się że są, bo mało jest na naszym rynku tak pięknie pachnących produktów do ciała.

      Usuń
  2. mmm takie połączenie to ja lubię, w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety zapach mi nie odpowiada, bo niuchałam, ale inne serie jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam, w tym przypadku albo się będzie go wielbić, albo się go znielubi. To specyficzny zapach, który jest tak intensywny, że sam w sobie mógłby robić za perfumy.

      Usuń
  4. niuchnę przed zakupem (jeśli się uda), bo niektóre zapachy jednak mnie męczą. Piękna zmiana na blogu :D Kolor świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie niuchnij przed zakupem ;)
      Dziękuję za dobre słowo :***

      Usuń
  5. Miałam miniaturkę i uważam ze to najlepszy produkt tej firmy, ale widzę ze lepiej za nim sie rozglądać w Polsce, bo u mnie kosztuję aż 9e ;( (aż dziwnie bo firma chyba niemiecka )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceny są różne w zależności od miejsca. W Hebe chyba najtaniej, bo w Naturze kosztują chyba 25zł? Ale najlepsze okazje chyba i tak oferuje internet. Tradycyjnie ;)

      Usuń
  6. miło, że się u Ciebie sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w naturze nie widziałam maseł z tej firmy a szkoda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Naturach są o ile wiem tylko sorbety Fruttini o zapachu karamboli i balsamy gruszkowe i malinowe. Być może asortyment rózni się w zależności od danego sklepu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. wąchałam ;) fuj :P
    akurat mi się nie spodobał ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale żeby od razu "fuj"? Heh, trudno się mówi.

      Usuń
  9. Witaj Kasiu :) Ja uwielbiam takie zapachy,aktualnie mam już masełko z Farmony karmel&cynamon,które uwielbiam,ale nazwę Fruttini zapamietam ;) p.s bardzp klimatyczne tło :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel i cynamon również brzmi sympatycznie :) Cieszę się, że tło Ci się spodobało :) Ściskam! :*

      Usuń
  10. Uwielbiam masła do ciała w takich "jedzeniowych" zapachach :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Och, to coś dla mnie. :-) Uwielbiam Frutini i takie "jedzeniowe" zapachy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie serdecznie polecam :) Może akurat Ci się spodoba :)

      Usuń
  12. Katalinko, czuje się skuszona, nakręciłam się na to masełko jak nie wiem co, uwielbiam piękne zapachy, a żurawina w czekoladzie brzmi.. smakowicie! Szkoda że do Natury mam kawał drogi, ale kiedyś się wybiorę i z pewnością wpadnie do mojego koszyczka ;)
    Jak u Ciebie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladowych maseł nie widziałam w Naturze. Można je dostać w Hebe. Cieszę się, że nowy wystrój Ci się podoba :)

      Usuń
  13. mniam mniam.. musi pachnieć przepysznie :) już na sam widok otwartego pojemniczka ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Pachnie super apetycznie! ^____^

      Usuń
  14. ojejjjj ja czuję że miała bym tak jak Ty- pokochała bym ten zapach... z resztą kocham takie intensywne zapachyyyy <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Kupiłam wczoraj, pachnie obłędnie, a wraz z nim pachnę i ja. Rozsmarowało się dobrze, mam nadzieję, że się sprawdzi..... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze - współtworzycie klimat tego miejsca.
Jednocześnie proszę, nie reklamujcie swoich blogów w komentarzach. Chcecie, żebym Was odwiedziła - bywajcie, komentujcie, bądźcie kreatywni.

Reklamy, linki do blogów, nachalne zaproszenia, czy inne formy autopromocji będą usuwane. Szanujmy się.